Mi fán terem a pre-workout?

április 15, 2022

Csapjunk is bele a közepébe, mi is az a pre-workout?

Ha még csak most csöppensz bele az edzések és a testépítés világába, vagy csak most kaptál észbe, hogy nyárra szeretnél jobb formába kerülni, könnyen elveszve találhatod magad a különböző formulák, porok, kapszulák és italok útvesztőjében, de megnyugtatunk, hogy még a tapasztaltabb „öreg-rókák” is néha elcsodálkoznak egy-egy újdonság láttán! Manapság már nagyon „fancy” és népszerű dolog egy új étrendkiegészítő termékcsaláddal előrukkolni (ahogyan ezt néhány fitness influencer is teszi), pont ezért állítjuk azt, hogy a piac annyira felhígult, hogy tényleg nehéz kiszűrni azokat a termékeket, amelyek megérik a befektetett bizalmat és nem utolsósorban: pénzt! Nagyon sokan szépen becsomagolt zsákbamacskát, vagy túlárazott “varázsport” árulnak, menő dumával és csili-vili brandinggel – ezért nem árt tisztában lenni a termék működési-mechanizmusával és összetevőivel, hogy ne csalódottan és szomorúan realizáljuk, hogy “már megint átvertek minket valami sz@rral”!

Ebben leszünk most a segítségedre, kezdjük is az alapoknál! Az étrendkiegészítőktől nem kell félni, nem ördögtől való dolgok, még ha az édesanyád, nagymamád, vagy szomszédod azt is állítja! Ha jól választunk, akkor az edzéseink méltó partnereivé válhatnak, és a háttérben folyamatosan támogatnak minket abban, hogy egy kicsit könnyebben, egy kicsit gyorsabban, és egy kicsit hatékonyabban elérjük a céljainkat. Az egyik ilyen a pre-workout, ami talán abban különbözik más étrendkiegészítőktől, hogy a hatását azonnal – akár már 15-20 perccel az elfogyasztása után – érezhetjük (például egy multivitaminnal vagy fehérjével ellentétben). Ahogyan már egy kevés angol tudással is kitalálhatod: edzés előtti italról van szó, amely segítségével még hatékonyabbá teheted az edzéseidet, függetlenül attól, hogy milyen céllal végzed őket.

Mit is jelent ez pontosan?

Edzés előtt fogyasztva felkészíti a szervezetedet az optimális edzésre, majd edzés alatt végig támogat abban, hogy hatékonyan tudj edzeni, és az edzés végére se “fogyj el”. Összetevői segítségével felpörgetnek (semmi illegális dolokra nem kell gondolni, még mindig a természetes összetevőknél tartunk), növelik az energiát, az állóképességet és a fókuszt. A szervezetben energiát szabadítanak fel, amely felkészíti és felpörgeti a testet az előtte álló edzésre, függetlenül attól, hogy súlyzós edzés avagy kardió van a porondon – még akkor is, ha éppen fáradt, kialvatlan, vagy motiválatlan vagy! Átmenetileg kitartóbbá és erősebbekké teszi az izmaidat, miközben a regenerációdat is egy kicsit “felturbózza” – így keményebben és hosszabban tudsz edzeni, és még másnap is ki fogsz tudni kelni az ágyból, sőt, akár még egy edzést is le tudsz majd nyomni. Nyugi, a dolog kémiai részébe is bele fogunk menni – de majd csak egy következő alkalommal!

Egy nagyon egyszerű képlet segítségével vázolnánk fel a számodra azt, hogy miért is van szükség edzés előtti italra: ha normál esetben 60 kilót tudnál mellből kinyomni 8 ismétlésszámmal 4 körben, akkor a pre-workout megdobja egy kicsit a teljesítményed, és vagy egy kicsit rá tudsz még pakolni a súlyra, vagy rá tudsz még nyomni néhány ismétlést, vagy akár egy következő kört is be tudsz vállalni! Tehát: intenzívebb edzés + nagyobb terhelés + nagyobb izommunka = gyorsabb és látványosabb izomnövekedés, fogyás, vagy erősödés. A gyakorlatot természetesen NEM fogja helyetted elvégezni, viszont idővel a hatása összeadódik, ez pedig a fejlődésedhez óriási mértékben hozzájárul.

Természetesen – mint minden étrendkiegészítőnél – fontos, hogy milyen terméket választasz: a konkrét összetevők, a dózisok, az alapanyagok minősége és mennyisége mind meghatározzák egy-egy termék hatékonyságát. A pre-workoutok között is vannak olyanok, amik nagyon jól működnek, és vannak olyanok, melyek kevésbé, vagy egyáltalán nem. Ezért is lényeges, hogy olyan terméket válassz, amelyben a megfelelő összetevők vannak, a megfelelő dózisokban – töltelékanyagok, divat-összetevők, és egyéb szemét nélkül. Bár mi meleg szívvel ajánljuk a saját tudományos alapokon nyugvó pre-workout formulánkat, az Eclipse-t, egy kis utánaolvasással és kísérletezgetéssel akár Te is ki tudod választani a számodra legmegfelelőbb terméket!

Ha szeretnél még jobban elmerülni a témában, tarts velünk a jövő héten is, amikor már egy picit részletesebben átvesszük a pre-workoutok hatásmechanizmusát.

Viking Labs Social

Vélemény, hozzászólás?

0
  0
  A Kosarad
  A kosarad jelenleg üresVissza a termékekhez
   Calculate Shipping
   Apply Coupon
   linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram